Fermentowane

Kulinarny blog nie tylko o fermentacjach

Co z buraczków po zakwasie?

Przypominam i podrzucam kilka pomysłów, co można pysznego zrobić z buraków pozostałych po zakwasie.

Zakwas z buraka to bomba witaminowo- probiotyczna dla zdrowia. Wiele osób o tym wie i samodzielnie go sporządza. Ale dobro buraka nie kryje się tylko w solance, w której go kisiliśmy. Warto zainteresować się również samymi kiszonymi burakami z zakwasu. Ci, którzy regularnie tworzą zakwasy, wiedzą, że buraki po zakwasie można raz jeszcze zalać solanką, a buraki nadal będą oddawać do zalewy swoje dobra. A tym, którym po świątecznym zakwasie na barszcz zostało sporo kiszonych buraków, podpowiadam kilka użytecznych oraz prostych przepisów z ich wykorzystaniem.

Probiotyczne i kulinarne zalety kiszonych buraczków wykorzystuję również na wigilijnym stole, tworząc z nich śledzie w kiszonych burakach oraz sałatkę jarzynową z kiszonym burakiem.

A można z nich zrobić równie pyszny bigos, taki jak z kiszonej kapusty. Bigos z kiszonego buraka nie raz już pozytywnie zaskoczył moją rodzinę i znajomych.

No, to wrzucam kilka przepisów :)

Barszcz na zakwasie: klik

Bigos z kiszonego buraka znajdziesz tu: klik 

Sałatka jarzynowa z kiszonym burakiem jest tu: klik

Śledzie w kiszonych burakach są tutaj: klik.

Enjoy <3

2 komentarzy do wpisu “Co z buraczków po zakwasie?”

  • Przetwolove pisze:

    Można też zrobić sok z kiszonych buraków 🙂

  • Joasia pisze:

    A jak przechować? bo wiadomo wszystkiego od razu nie da się zrobić (zjeść), czy można zetrzeć na tarce i do słoików ale czy trzeba by było jakoś zapasteryzowac? Co robić? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

strzałka do góry