Co z buraczków po zakwasie?
Przypominam i podrzucam kilka pomysłów, co można pysznego zrobić z buraków pozostałych po zakwasie.
Zakwas z buraka to bomba witaminowo- probiotyczna dla zdrowia. Wiele osób o tym wie i samodzielnie go sporządza. Ale dobro buraka nie kryje się tylko w solance, w której go kisiliśmy. Warto zainteresować się również samymi kiszonymi burakami z zakwasu. Ci, którzy regularnie tworzą zakwasy, wiedzą, że buraki po zakwasie można raz jeszcze zalać solanką, a buraki nadal będą oddawać do zalewy swoje dobra. A tym, którym po świątecznym zakwasie na barszcz zostało sporo kiszonych buraków, podpowiadam kilka użytecznych oraz prostych przepisów z ich wykorzystaniem.
Probiotyczne i kulinarne zalety kiszonych buraczków wykorzystuję również na wigilijnym stole, tworząc z nich śledzie w kiszonych burakach oraz sałatkę jarzynową z kiszonym burakiem.
A można z nich zrobić równie pyszny bigos, taki jak z kiszonej kapusty. Bigos z kiszonego buraka nie raz już pozytywnie zaskoczył moją rodzinę i znajomych.
No, to wrzucam kilka przepisów :)
Bigos z kiszonego buraka znajdziesz tu: klik
Sałatka jarzynowa z kiszonym burakiem jest tu: klik
Śledzie w kiszonych burakach są tutaj: klik.
Enjoy <3
Można też zrobić sok z kiszonych buraków 🙂
A jak przechować? bo wiadomo wszystkiego od razu nie da się zrobić (zjeść), czy można zetrzeć na tarce i do słoików ale czy trzeba by było jakoś zapasteryzowac? Co robić? 🙂
Można zetrzeć i do słoików i wykorzystywać do kanapek, jak ogórek kiszony. Fantastyczna jest pasta z kiszonych buraków z podprażonym ziarnem słonecznika i odrobiną majonezu/ nie trzeba oczywiście/. Dobrze ukiszony burak to naprawdę wdzięczny materiał do wszelkich kombinacji…