Fermentowane

Kulinarny blog nie tylko o fermentacjach

Bezglutenowy kukurydzany zakwas na barszcz biały

Czy można zrobić barszcz biały lub żur na mące, która nie zawiera glutenu? Oczywiście, że tak 🙂 

Są równie smaczne, jak te przygotowywane ma mąkach glutenowych. Nastawienie takiego zakwasu jest banalnie proste. 

Możesz użyć w tym celu mąk bezglutenowych jak np.: mąki kukurydzianej, ryżowej, gryczanej, maki z tapioki, mąki jaglanej czy mąki kokosowej. Ja dziś użyję skrobi kukurydzianej, by barszcz pozostał biały. 

Mąka kukurydziana, a skrobia kukurydziana to dwa odrębne produkty. Mąka kukurydziana ma kolor żółty. Skrobia kukurydziana nie posiada żółtej barwy. W sumie to nie powoduje mętnienia ani zabarwienia. Barszcz biały będzie biały 🙂 

Co będzie Ci potrzebne? 

  • Litrowy słoik
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 cm korzenia chrzanu
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 7 kulek pieprzu
  • łyżeczka soli

Możesz urozmaicić swój zakwas o ulubione przyprawy. Ja dorzucam czasami kilka ziarenek kminu rzymskiego lub majeranku. Świetnie podbija smak dodanie łyżeczki proszku grzybowego. 
Proszek grzybowy to zmielone na pył suszone grzyby. To must have w mojej kuchni. Nie zajmuje dużo miejsca i szybko nadaje mega smak potrawom 🙂

Gdy wszystkie składniki znalazły się już w słoiku, zalej całość letnią wodą i dokładnie zamieszaj. Słoik zakręć i odstaw na 4 dni na kuchennym blacie. Co dzień wystarczy, że dobrze wstrząśniesz słoikiem, by zbierająca się na spodzie słoika mąka dobrze się przemieszała. 

Fermentacja mlekowa jest fermentacją beztlenową, nie musisz napowietrzać swój nastaw, nie robimy tym razem octu. Ocet wymaga udziału tlenu, dlatego należy go codziennie mieszać. W przypadku zakwasu porządnie wstrząsamy słoikiem po to, by to, co wypływa ponad tafle wody, jak np. drobinki przypraw nie były narażone na powstanie pleśni. 

Po 4 dniach zakwas powinien już być przyjemnie kwaśny, nadający się do sporządzenia pysznej zupy. *Jeśli zakwas po tym czasie jest dla ciebie za mało kwaskowy, przetrzymaj go o kilka dni dłużej lub przestaw w cieplejsze miejsce.

Enjoy <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

strzałka do góry