Fermentowane

Kulinarny blog nie tylko o fermentacjach

Jak kroić Tongbaechu kimchi?

Tongbaechu kimchi to kapusta pekińska, która fermentowana jest w całości w ćwiartkach lub połówkach i szpikowana pod każdy liść pysznymi dodatkami. W takiej formie kimchi z kapusty pekińskiej lubię najbardziej. 

Jeśli jesteś zwolennikiem dojrzałego kimchi i dłuższych czasów fermentacji, takich powyżej 3 tygodni do kilku miesięcy, a nawet lat (mugeunji), to tongbaechu kimchi zdecydowanie bardziej przypadnie Ci do gustu. Tongbaechu kimchi zachowuje soki, pozostaje soczyste i chrupiące dlatego je tak uwielbiam. 

Kimchi pociachane w mniejsze kawałki, czyli tzw. „Mak kimchi” szybciej traci soczystość, a co za tym idzie, chrupkości oraz estetyczną formę. Mak kimchi jest zdecydowanie dużo wygodniejszy, bo wystarczy otworzyć słoiczek z kimchi, w którym są odpowiednio pocięte, niewielkie kęski warzyw gotowe do pałaszowania. Mak kimchi nadaje się jednak raczej do krótkiego fermentowania. To bardziej sałatkowe kimchi, do szybkiego zjedzenia. Przy długim lub szybkim kiszeniu robi się bardzo pogniecione i traci dużo soku. 

Z tego właśnie powodu, że chcę dojrzałe słodko-kwaśne i chrupiące kimchi, to moja technika wykonania kimchi pada na to odpowiednie „do starzenia”, czyli Tonbaechu kimchi. Takie kimchi najlepiej smakuje smażone z ryżem, jako dodatek do steka czy burgera, na kanapce jako pokiszony dodatek i oczywiście do przerobienia na ciepło w jakimś daniu. Dla Koreańczyków mocno kwaśne kimchi jest już starym kimchi. W ich kulturze raczej nadaje się już tylko do wykorzystania w jakiś obiad, np. na zupę, gulasz czy placki. Taka ciekawostka 🙂 Przepisy na potrawy z kimchi znajdziesz na blogu w sekcji „Potrawy z kimchi”

Jak podaję kimchi? 

Tongbaechu kimchi kroję bezpośrednio przed podaniem. Wyciągam z kamionki lub słoika połówkę kapusty, kładę na desce i ostrym nożem kroję w odpowiedniej wielkości kawałki. Bardzo elegancko wygląda tak podane kimchi. Ładnie widać warstwy warzyw. 

Enjoy the kimchi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

strzałka do góry