Fermentowane

Kulinarny blog nie tylko o fermentacjach

Chłodnik z botwinki

Botwinka fermentowana w maślance

Chłodnik z botwinki z jajkiem

W gorące, upalne dni dobrze sprawdzają się lekkie i chłodzące dania. Do nich zdecydowanie należą chłodniki. Jeśli chodzi o chłodniki, to jest tu duże pole do popisu. Można szaleć i nie koncentrować się wyłącznie na burakach. Możesz wykorzystać do niego inne warzywa, jak również owoce i komponować swoje ulubione smaki.

W tym przepisie wykorzystałam młodą botwinkę i jeszcze kilka chrupiących warzyw. Bardzo lubię taki chłodnik na drugi dzień, gdy warzywa wstępnie przefermentują w maślance. Czasami w mojej lodówce stoi kilka słoików, w których fermentują się owoce lub warzywa na chłodnik. Lato to świetny czas na takie eksperymenty. Dzięki temu w upalne dni nie koncentruje się na gotowaniu, a obiad mam zawsze gotowy. W pracy mam kuchnie, gdzie mogę swój lunch włożyć do lodówki, więc chłodniki często zabieram do pracy. To mój sposób na zdrowy obiad i codzienną dawkę probiotyków dla zdrowego brzuszka.

Do przygotowania 1,5 l chłodnika potrzebujesz:

  • pęczek botwinki
  • 3 ogórki gruntowe
  • pęczek rzodkiewki
  • dwa ugotowane buraki
  • litr maślanki
  • świeży szczypior
  • świeży koper
  • dwa ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • pieprz

Przygotuj sobie również słoik 1,5 l z zakrętką.


Zaczynam od dokładnego umycia wszystkich warzyw i liści botwinki. W liściach lubi siedzieć drobny piaseczek. Kolejny krok to ugotowanie dwóch buraczków. Dobrze wyszorowane buraki gotuje ze skórką, którą potem obieram. Dzięki temu zachowuje w burakach całość soku i smaku. 

Ugotowane buraki, rzodkiewki i ogórki ścieram na tarce o średnich oczkach i umieszczam wszystko w jednym naczyniu. Młode liście botwinki siekam na drobne części i łącze z pozostałymi startymi warzywami. Dorzucam siekany szczypior i koper oraz wciskam dwa ząbki czosnku. Do miski z warzywami sypie łyżkę soli, odrobinę pieprzu i dokładnie mieszam. Warzywa umieszczam w słoju i zalewam litrem maślanki. 
Teraz wszystko dobrze przemieszaj i umieść na kilka godzin w lodówce. 

Chłodnik podaje na talerzach z ugotowanym jajkiem.

Enjoy <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

strzałka do góry