Śledzie w kiszonych burakach
Przekazuję dziś kolejny przepis na wykorzystanie kiszonych buraków, np. z zakwasu z buraków.
Uwielbiam śledzie, a najbardziej w burakach. Tę sałatkę robię co roku na święta. Jest szalenie prosta w wykonaniu i nie sprawi nikomu problemu.
Potrzebujesz na nią:
- 4 płaty śledzia — najlepiej tłustego
- dwa kiszone buraki
- czerwoną cebulę
- łyżkę octu jabłkowego lub buraczkowego
- łyżeczka musztardy
- 4 łyżki oleju zimnotłoczonego
- sól i pieprz
Płaty śledzi kroje w mniejsze kęsy „na raz”, czerwoną cebulę siekam w pióra, a kiszone buraki drobię w cienkie plastry. Tworzę sos z łyżki octu jabłkowego lub buraczkowego, łyżeczki musztardy i 4 łyżek oleju zimnotłoczonego. Dodaję odrobinę soli i pieprzu.
Łączę cebule, śledzia, kiszone buraki i sos, a całość zamykam na jeden dzień w lodowce, by się przegryzły.
*Jeśli jest Wam za mało sosu, możecie dodać dwie łyżki zakwasu z buraka. Fajnie robi.
Śledzie podaję z ulubioną zieloną sałatą lub miksem sałat. Układam na talerzu wraz ze śledziem i polewam całość sosem, w którym marynowały się śledzie.
Enjoy <3
*buraczkowy ocet tworzy moja koleżanka Lila z zaprzyjaźnionego bloga, jeśli chcecie na niego przepis znajdziecie go tu: klik
Czy śledzie -płaty mają być solone