Fermentowane

Kulinarny blog nie tylko o fermentacjach

Śledzie w kiszonych burakach

Przekazuję dziś kolejny przepis na wykorzystanie kiszonych buraków, np. z zakwasu z buraków.

Uwielbiam śledzie, a najbardziej w burakach. Tę sałatkę robię co roku na święta. Jest szalenie prosta w wykonaniu i nie sprawi nikomu problemu.

Potrzebujesz na nią:

  • 4 płaty śledzia — najlepiej tłustego
  • dwa kiszone buraki
  • czerwoną cebulę
  • łyżkę octu jabłkowego lub buraczkowego
  • łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki oleju zimnotłoczonego
  • sól i pieprz

Płaty śledzi kroje w mniejsze kęsy „na raz”, czerwoną cebulę siekam w pióra, a kiszone buraki drobię w cienkie plastry. Tworzę sos z łyżki octu jabłkowego lub buraczkowego, łyżeczki musztardy i 4 łyżek oleju zimnotłoczonego. Dodaję odrobinę soli i pieprzu.
Łączę cebule, śledzia, kiszone buraki i sos, a całość zamykam na jeden dzień w lodowce, by się przegryzły.
*Jeśli jest Wam za mało sosu, możecie dodać dwie łyżki zakwasu z buraka. Fajnie robi.

Śledzie podaję z ulubioną zieloną sałatą lub miksem sałat. Układam na talerzu wraz ze śledziem i polewam całość sosem, w którym marynowały się śledzie.

Enjoy <3

*buraczkowy ocet tworzy moja koleżanka Lila z zaprzyjaźnionego bloga, jeśli chcecie na niego przepis znajdziecie go tu: klik

One thought on “Śledzie w kiszonych burakach”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

strzałka do góry