Fermentowane

Kulinarny blog nie tylko o fermentacjach

Sałatka jarzynowa z kiszonym burakiem

Jest to jeden z przepisów wykorzystujących kiszone buraki, np. z zakwasu.

Ponieważ sałatki na majonezie jadam tylko od święta, dlatego też przepis na tę sałatkę podrzucam w świątecznych okolicznościach. Pojawiła się u mnie jako jedna z potraw wigilijnych obok klasycznej sałatki jarzynowej.

Połączyłam ją ze składnikami, które w czasie wigilii mają znaczenie symboliczne, dlatego przy burakach fasola. Bo burak to oznaka długowieczności, a fasola to znak miłości i zgody jak również płodności, urodzaju i pieniędzy.

A co prócz kiszonych buraków i fasoli?

Przede wszystkim do sałatek używam warzyw z gotowania bulionu. Tak więc gdy gotowaliście barszcz na wigilię, to warzywa z niego wykorzystajcie do sałatek.

Można również je delikatnie podpiec i zrobić z nich fantastyczny pasztet, ale o tym innym razem.

Do sporządzenia sałatki potrzebne będzie

Ugotowane i obrane warzywa takie jak

  • dwie marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 średnie ziemniaki

Dodatkowo:

  • 1/4 pora
  • 2 kiszone buraki
  • twarde winne jabłko
  • 50 g ugotowanej fasoli Jaś
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz

Ugotowane jarzyny oraz ugotowane ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę i umieściłam w misce. Kiszone buraki oraz jabłko również pokroiłam w kostkę, dorzuciłam do warzyw. Ugotowaną fasolę również połączyłam z warzywami. Pora zsiekałam i osoliłam, odstawiając na 5 minut, by lekko zmiękł. Po tym czasie dorzuciłam do reszty składników. 4 łyżki majonezu połączyłam z łyżeczką musztardy i wymieszałam ze wszystkimi składnikami. Doprawiłam solą i pieprzem.

Et voila.

Enjoy <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

strzałka do góry