Fermentowane

Kulinarny blog nie tylko o fermentacjach

Bigos z kiszonego buraka


Dziś kolejna wariacja na temat kiszonego buraka.

Sporo osób kisi buraki na zakwas, nie tylko na barszcz, ale na codzienny użytek. Sam zakwas wypijają, a nie mają za wiele pomysłów na wykorzystanie kiszonych buraczków. Dlatego podsuwam kolejny przepis z kiszonymi burakami w roli głównej. Zrobimy z nich bigos.

Nie, to nie jest szalony pomysł. Serio, smak tego bigosu miło Was zaskoczy. Mianowicie jest równie pyszny, jak bigos z kiszonej kapusty. Fantastycznie kwaśny, a przez dodatek składników, które znajdują się w każdym bigosie, jest naprawdę wartym uwagi, by go samodzielnie wykonać.
To do dzieła.

Przygotujcie sobie:

  • 1 kg kiszonych buraków
  • półtorej szklanki cydru jabłkowego
  • 3 kiszone śliwki/zamiennie suszone śliwki
  • 150 g wędzonego boczku
  • 100 g leśnych grzybów
  • jedna średniej wielkości cebula
  • 200 g surowego mięsa
  • 100g przecieru pomidorowego
  • 3 kulki jałowca
  • 2 listki laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego

Kiszone buraki zetrzyj na tarce na wiórki. *Jeśli kiszone były z czosnkiem, śmiało również dorzuć go do bigosu. Buraki przełóż do garnka, zalej półtorej szklanki jabłkowego cydru, dorzuć przyprawy i duś pod przykryciem przez jakieś 40 minut.

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dorzuć mięso pokrojone w kostkę, posiekaną cebulę i całość chwilę podsmaż. Mięso z cebulą i boczkiem przełóż do garnka z burakami, dorzuć grzyby, przecier pomidorowy i duś całość na najmniejszym ogniu do czasu, aż odparuje większość soku. Jeśli masz kiszone śliwki, nie zawahaj się dorzucić do bigosu ze 3 sztuki, ewentualnie wrzuć suszoną śliwkę. Też będzie fajna.
Bigos z kiszonego buraka ma piękny brązowy kolor jak klasyczny bigos z kiszonej kapusty. Jest pysznie kwaśny, czuć w nim wędzone nuty i grzybowe leśne akcenty. Według mnie najlepszy jest odgrzewany na drugi dzień. Bo taki bigos lubię najbardziej.

Nie podaje wartości soli w przepisie, ponieważ kiszone buraki sól w sobie już zawierają i jeśli jest Ci go za mało, zawsze możesz go dosolić.

Bigos z kiszonych buraków koniecznie zróbcie sobie 🙂

Enjoy <3

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

strzałka do góry