Fermentowane

Kulinarny blog nie tylko o fermentacjach

Kimchi bokkeumbap – ryż smażony z kimchi

To tanie, szybkie i niezwykle aromatyczne danie z wykorzystaniem koreańskiej kiszonki – kimchi. Proste połączenie ryżu i kimchi podsmażanego z dodatkami. Możesz też dodać boczek lub inne mięso. Będzie pysznie. Podstawą w tym daniu jest ryż i kimchi a z dodatkami można się bawić w dowolności. Mogą to być również krewetki i inne owoce morza, bo bokkeumbap to tak naprawdę koreańska kuchnia ekonomiczna, składająca się najczęściej z resztek ryżu i mocno kwaśnego, dojrzałego kimchi.

Możesz również pozostać przy wersji wegetariańskiej i przyrządzić je z warzywami takimi jak cukinia czy papryka. Zamiast kawałków mięsa możesz użyć tofu.

Bokkeumbap tworzę, gdy mam już za kwaśne kimchi. Takie mocno przekiszone, które ma sporo smaku i dużo kwasu, przez co już raczej nadaje się tylko do przerobienia na ciepło. Wtedy wystarczy odrobina ryżu, dobrze rozgrzana patelnia i wnet tworzy mi się fantastyczny i mega szybki posiłek.

Bardzo lubię smażone kimchi, czy to w wydaniu placków kimchi jeon, czy w daniach takich jak bokkeumbap. Kto wcześniej skorzystał z przepisu na kimchi jeon, zna ten smak. Placuszki z kimchi już robiliśmy, a przepis na nie znajdziesz na blogu tutaj. A jeśli nie znasz jeszcze smaku smażonego kimchi gwarantuję, że zakochasz się w tym daniu.

Bokkeumbap jest doskonałe, jeśli ktoś nie lubi długo przesiadywać w kuchni i lubi proste, nieskomplikowane a niezwykle aromatyczne dania. I oczywiście koreańską kuchnię.

Z racji tego, że ostatnio dużo pracuje, nie zawsze odnajduję czas na przygotowanie długich i skomplikowanych dań. Kimchi jednak zawsze mam w lodówce, dlatego też bokkeumbap zajmuje mi dosłownie chwilę. Wystarczy wtedy, że ugotuje sobie trochę ryżu i już z górki.


Co potrzebujesz, by je przyrządzić?

  • 300 g ugotowanego ryżu
  • 200 g kimchi
  • odrobinę tłuszczu do smażenia lub kawałki boczku
  • łyżka pasty gochujang
  • łyżkę oleju sezamowego
  • trochę szczypiorku
  • jajko

Na rozgrzaną patelnię wlej tłuszcz lub podsmaż kawałki mięsa. Kimchi pokrój w mniejsze kęsy i smaż wszystko razem. Dodaj łyżkę pasty gochujang.

Dodaj do całości ryż i smaż jakieś 3 minuty. *Jeśli jest za suche, możesz dodać odrobinę soku z kimchi.

Przemieszaj całość z łyżką oleju sezamowego. Podaj z sadzonym jajkiem i posypane obficie zsiekanym szczypiorkiem.

To wszystko.

Proste, szybkie i obłędnie pyszne.

Enjoy <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

strzałka do góry