Fermentowane

Kulinarny blog nie tylko o fermentacjach

Kimchi Jeon

Najczęściej, gdy kimchi jest już mocno kwaśne, tworzy się z niego rewelacyjne placuszki Jeon. Przepisów i pomysłów na wykorzystanie na ciepło kimchi w potrawach jest przeogromne. Dziś jednak pokażę, jak w prosty i szybki sposób zrobić chrupiące placki i wykorzystać do tego celu kimchi. Do zrobienia placków możecie użyć każdego rodzaju kimchi, ważne, by uprzednio pokroić za duże kawałki na mniejsze części. Uwielbiam te placuszki, najbardziej w wersji gdzie są mega chrupiące. Kimchi w tempurze. Mogłabym je jadać codziennie. Dziś u siebie zrobiłam kimchi jeon z baek kimchi. Dodałam do ciasta jeszcze odrobinę papryczek chilli. Podam jednak stałe wartości na ciasto.

Dla ułatwienia posłużę się miarami „na szklanki”. Tak pewnie będzie łatwiej zapamiętać i odmierzać proporcje.

  • 1,5 szklanki kimchi
  • 1 jajko
  • szklanka maki pszennej
  • opcjonalnie szczypta soli i pieprzu
  • olej do smażenia

Posiekane kawałki kimchi łączymy z jajkiem, mąką i przyprawami.

* w zależności jak wilgotne dodaliście kimchi, jeśli ciasto jest za gęste, możecie dolać łyżkę soku z kimchi. Jeśli zbyt lejące dosypcie odrobinę mąki. Rozgrzewamy na patelni olej. Kimchi jeon smażę na głębokim tłuszczu z obu stron, w ten sposób placki są cudownie chrupiące. Et voila.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

strzałka do góry