Fermentowane

Kulinarny blog nie tylko o fermentacjach

Yeolmu kimchi – kimchi z młodej rzodkwi

To przepis na bardzo fajne, świeże, letnie kimchi. Fermentuje się je krótko, tworzy ekspresem, a po 2 dniach jest gotowe.

Składnikami na to kimchi są młode łodygi i liście białej rzodkwi wraz z jej młodymi korzonkami.

W Polsce często odrzucamy liście wielu roślin, nie wykorzystując ich kulinarnie, a szkoda, bo skoro korzeń warzywa jest jadalny to i reszta rośliny również jest jadalna. Koreańczycy z racji swojej historii nauczyli się mądrze wykorzystywać wiele roślin. Wykorzystują w kimchi różne liście i nie są to tylko liście kapusty pekińskiej.


Dziś prosty i szybki przepis na wodne kimchi z liści rzodkwi.

Potrzebujesz:

  • 6 pęczków młodych liści rzodkwi wraz z maleńkimi rzodkwiami
  • dwie świeże papryki chilli
  • pęczek szczypiorku
  • dwie łyżki soli do zasolenia liści rzodkwi

Na pastę:

  • łyżka mąki ryżowej
  • szklanka wody
  • pół główki czosnku
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 100 ml sosu rybnego
  • łyżeczka saujeot 

 

  • 1 l zimnej przegotowanej wody

1. Młode liście dokładnie umyłam. Łodygi pocięłam na 4 cm kawałki. Rzodkwie starłam na wiórki. Zasypałam dwiema łyżkami soli i odstawiłam na dwie godziny. Po tym czasie dokładne przepłukałam pod bieżącą wodą z nadmiaru soli.

2. Czas na kleik:
Do garnka wlałam szklankę wody, dodałam łyżkę mąki ryżowej i zagotowałam, cały czas mieszając. Kleik odstawiłam do ostygnięcia.

3. Czosnek, imbir, papryczki chilli i krewetki saujeot umieściłam w naczyniu blendera, zalałam sosem rybny i zmiksowałam na pastę. Połączyłam z chłodnym kleikiem ryżowym i przemieszałam.

4. Wsmarowałam tak zrobioną pastę w liście rzodkwi oraz dorzuciłam posiekany szczypiorek.

5. Przygotowane kimchi umieściłam luźno w słoiku oraz zalałam czystą, przegotowaną i koniecznie zimną wodą. Uzupełniłam wodą, tak by zostawić 3 cm wolnej przestrzeni. Przemieszałam całość, słoik zakręciłam i wstawiłam do lodówki.

Po 2 dniach będzie gotowe.

Enjoy the kimchi <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

strzałka do góry