Yeolmu kimchi – kimchi z młodej rzodkwi
To przepis na bardzo fajne, świeże, letnie kimchi. Fermentuje się je krótko, tworzy ekspresem, a po 2 dniach jest gotowe.
Składnikami na to kimchi są młode łodygi i liście białej rzodkwi wraz z jej młodymi korzonkami.
W Polsce często odrzucamy liście wielu roślin, nie wykorzystując ich kulinarnie, a szkoda, bo skoro korzeń warzywa jest jadalny to i reszta rośliny również jest jadalna. Koreańczycy z racji swojej historii nauczyli się mądrze wykorzystywać wiele roślin. Wykorzystują w kimchi różne liście i nie są to tylko liście kapusty pekińskiej.
Dziś prosty i szybki przepis na wodne kimchi z liści rzodkwi.
Potrzebujesz:
- 6 pęczków młodych liści rzodkwi wraz z maleńkimi rzodkwiami
- dwie świeże papryki chilli
- pęczek szczypiorku
- dwie łyżki soli do zasolenia liści rzodkwi
Na pastę:
- łyżka mąki ryżowej
- szklanka wody
- pół główki czosnku
- 4 cm korzenia imbiru
- 100 ml sosu rybnego
- łyżeczka saujeot
- 1 l zimnej przegotowanej wody
1. Młode liście dokładnie umyłam. Łodygi pocięłam na 4 cm kawałki. Rzodkwie starłam na wiórki. Zasypałam dwiema łyżkami soli i odstawiłam na dwie godziny. Po tym czasie dokładne przepłukałam pod bieżącą wodą z nadmiaru soli.
2. Czas na kleik:
Do garnka wlałam szklankę wody, dodałam łyżkę mąki ryżowej i zagotowałam, cały czas mieszając. Kleik odstawiłam do ostygnięcia.
3. Czosnek, imbir, papryczki chilli i krewetki saujeot umieściłam w naczyniu blendera, zalałam sosem rybny i zmiksowałam na pastę. Połączyłam z chłodnym kleikiem ryżowym i przemieszałam.
4. Wsmarowałam tak zrobioną pastę w liście rzodkwi oraz dorzuciłam posiekany szczypiorek.
5. Przygotowane kimchi umieściłam luźno w słoiku oraz zalałam czystą, przegotowaną i koniecznie zimną wodą. Uzupełniłam wodą, tak by zostawić 3 cm wolnej przestrzeni. Przemieszałam całość, słoik zakręciłam i wstawiłam do lodówki.
Po 2 dniach będzie gotowe.
Enjoy the kimchi <3