Fermentowane

Kulinarny blog nie tylko o fermentacjach

Oi muchim – pikantna sałatka z ogórka

Oi oznacza ogórka a muchim mieszanie, w tym przypadku z przyprawami, logiczne prawda? A po naszemu to pikantna sałatka z ogórka z przyprawami. Fajna bateria smaków i aromatów. Niezwykle świeża i przyjemna w odbiorze. No, chyba że macie zamiar się po niej całować, to koniecznie nakarmcie nią swojego całuśnika, bo sałatka zawiera czosnkowo- imbirowe aromaty. Nie wiem dlaczego, ale niektórym to przeszkadza. 😀

Wykonanie jej jest niezwykle łatwe. Rożnica między naszą mizerią jest taka, że gdy pokroicie ogórka w paski lub plastry, w tym wypadku należy je odrobinę zasolić i odczekać by puściły soki. Potem sok możecie odlać, by sałatka nie była zupą a w miejsce wody z ogórka dodać przygotowany sos.

Składniki:


dwa średniej wielkości ogórki
pęczek szczypiorku
dwa ząbki czosnku
1,5 cm świeżego imbiru
pół papryczki chilli
łyżeczka gochugaru
2 łyżki sosu mirin/ możesz też użyć octu ryżowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
1/5 łyżeczki soli do zasolenia ogórków
łyżka nasion sezamu

Wykonanie:


Ogórki pokrój w plastry lub w paski, zasól niewielką ilością soli i odstaw by puściły soki.

Czosnek i imbir zetrzyj na miazgę, dodaj gochugaru, dwie łyżki mirin, 2 łyżki oleju sezamowego, łyżkę nasion sezamu i 2 łyżki sosu sojowego. Wymieszaj wszystkie przyprawy i sosy.
Szczypiorek i chilli posiekaj.
Odlej sok z ogórków a odsączone ogórki połącz z resztą składników i wymieszaj.

Et voila <3

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

strzałka do góry