Fermentowane

Kulinarny blog nie tylko o fermentacjach

Mufinki z truskawkami

Upiekłam szybkie mufinki czekoladowo waniliowe na białej eko mące żytniej.
Wewnątrz mufinek kryją się truskawki.

Przepis jest niezwykle prosty, a mufinki robi się migiem.
Co fajne, to że zawsze, ale to zawsze wychodzą one każdemu. Gwarantuje.

Miary są w szklankach, więc nie potrzebujesz wagi. Podaje proporcje na dwie blaszki, czyli 24 sztuki mufinek.

Przygotowałam sobie dwie miski, na suche i mokre składniki.
Składniki suche:
3 szklanki przesianej mąki
3/4 szklanki cukru pudru
dwie łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dwie łyżki kakao

Składniki mokre:
1,5 szklanki mleka
3 jajka
3/4 szklanki oleju

Wymieszałam ze sobą składniki suche i mokre. Podzieliłam powstałe ciasto na dwie części. Do jednej części dodałam kakao.
W papilotki włożyłam truskawki i zalałam ciastem nakładając część kakaowego i część waniliowego.

Piekłam jakieś 20 do 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.

Posypałam cukrem pudrem i wsio.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

strzałka do góry