Fermentowane

Kulinarny blog nie tylko o fermentacjach

Kiszone jajka

Wielkanoc kojarzy mi się z feerią barw i stołem zastawionym pysznościami. Jaj barwionych absolutnie zabraknąć nie może. Barwione najlepiej naturalnymi barwnikami.
Moją propozycją są zatem prześliczne i przepyszne kiszone jajka.

Kiszone są raczej tylko z nazwy. To ugotowane na twardo jaja, które marynuje się w sokach z kiszonek. Zyskują niepowtarzalnego smaku i przecudnej barwy.

By zyskać cudowne kolory, możecie bawić się z fermentowanymi sokami np. z: kiszonej czerwonej kapusty, kiszonego buraka, soku z kimchi, kiszonych ogórków, kiszonej kapusty etc etc.
To świetna zabawa, bo możliwości jest naprawdę wiele. Wystarczy gotowane jajka obrać ze skorupek i zalać w słoiku kolorowymi sokami z kiszonych warzyw lub też owoców.

Można również marynować gotowane jaja w pokruszonych skorupkach. Dzięki temu jajka po obraniu zyskają ciekawych wzorów.

Jak zrobić te śliczne pyszności?
Dosłownie chwilkę. Zdążysz nawet przed świątecznym śniadaniem. Zaskoczenie pełne.

Jeśli masz w zasięgu ręki jakąkolwiek kiszonkę, to kolorowe kiszone jajka na wielkanocny stół, jesteś w stanie wykonać w 10 minut.
Barwią się dosłownie chwilkę, zwłaszcza tymi mocno barwiącymi sokami jak burak czy kapustka kiszona.
Jeśli chcecie mieć jajka mocno zdominowane przez smaki kiszonek, marynujcie je w kiszonych sokach przez kilka godzin w lodówce.

Kiszone jajka są przepysznym uatrakcyjnieniem nie tylko wielkanocnego stołu. Cieszą oczy prześlicznymi i niezwykle głębokimi barwami.

W

Wesołych i zdrowych Świąt Wielkanocnych życzę wszystkim tym wpisem.

Przepyszności i wszelkiej cudowności. Niech się każdemu dobrze darzy <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

strzałka do góry