Fermentowane

Kulinarny blog nie tylko o fermentacjach

Kimchi shoty

Kimchi shoty na odporność — czyli słów parę na temat soku z kimchi.

Kiszonki to cenne źródło bakterii kwasu mlekowego i naturalny probiotyk. Zawierają miliony korzystnych bakterii, dużo więcej niż znajdziemy w gotowych produktach aptecznych – probiotykach. Kiszonki zawierają bakteriocyny, które eliminują bakterie chorobotwórcze. Ponadto mają w składzie kwas mlekowy, korzystnie wpływający na pracę układu odporności, a duża zawartość łatwej do wchłonięcia witaminy C sprawia, że doskonale wspomagają odporność. Dlatego picie soku z kimchi to najlepsze, co możecie zrobić dla swojego organizmu i oczywiście brzuszków.

Czyli, już wiemy, że zawiera cenne dla naszego organizmu bakterie, ale warto wspomnieć o tym, że kimchi to czosnek, imbir i ostra papryka. Dodatki te sprawiają, że jest rewelacyjnym shotem na odporność. Energetyczny mega drink. A kimchi sok jest używany również w kuchni. Takiego dobra się nie wylewa, o nie. Jest przede wszystkim świetną marynatą do mięs. Spróbujcie zamoczyć kawałek mięsa w kimchi na jakiś czas i je upiec. Aromaty czosnku, imbiru i kiszonych warzyw otulą i przenikną mięso. Marynata sprawi również, że mięso cudownie skruszeje.

Z soku z dongchimi kimchi, robi się zupę Mul naengmyeon oraz dongchimi guksu. To zupy które podaje się w upalne dni na zimno, z cienkim makaronem i kostkami lodu. Z soku możecie zrobić dressingi do sałatek, zaprawy do zup, sos jako przyprawy do ryżu, salse, bazę do naleśników czy klusek, a nawet jak pokazałam w poprzednim poście, upiec wytrawne muffinki.

Sok rewelacyjnie zadziała również jako zakwas do chleba, nada mu także przyjemnego aromatu. I na koniec polecam krwawą mery z kimchi sokiem. Odlot totalny! Na zdrowie 🙂

One thought on “Kimchi shoty”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

strzałka do góry