Kimchi jiggae
Gdy kimchi jest już mocno kwaśne, najczęściej przerabia się go kulinarnie. Na placki, gulasze, zupy czy po prostu przesmaża z ryżem. Kimchi na ciepło, to jest to.
Dziś pokażę jak przygotować kimchi jiggae. Pod słowem jiggae kryje się forma gulaszu lub też gęstej zupy.
W swojej wersji jiggae użyłam wieprzowych żeberek, uprzednio marynowanych w soku z kimchi. Lubię marynować mięso w kimchi soku. Nadaje mu zdecydowanych smaków i cudownej kruchości.
Jeśli macie naczynie ddukbaegi i nie posiadacie w swojej kuchni płyty indukcyjnej, to jesteście szczęśliwcami. Na ogniu w naczyniu tym, szybko i prosto przyrządza się potrawy. Taki eintopf i można powiedzieć, że kimchi jiggae zdecydowanie jest potrawą jednogarnkową. Smaży się, dusi, gotuje i podaje na stół właśnie w tym samym naczyniu. Ja jednak muszę z racji posiadania kuchni indukcyjnej posłużyć się szybkowarem, ale wyższa patelnia czy rondel, również znakomicie się do tego nada. Dość o garach, do konkretów.
Na kimchi jiggae potrzeba Ci:
- 500g wieprzowych żeberek
- pół łyżki smalcu
- pół cebuli
- 8 kapeluszy grzybów shitake
- szklanka wody
- dwie łyżki sosu rybnego
- 0,5 kg kimchi
- szklanka soku z kimchi
- dwa ząbki czosnku
- dwie łyżki gochugaru
- łyżka pasty gochujang
- kilka plastrów tofu
- odrobina zsiekanego szczypiorku
Do mocno nagrzanego garnka wrzuciłam pół łyżki smalcu i pół zsiekanej w pióra cebulę. Gdy się cebula zrumieniła, dorzuciłam 500 g żeberek pociętych w mniejsze kawałki i obsmażyłam z każdej strony.
8 kapeluszy grzybów shitake namoczyłam w szklance ciepłej wody z dodatkiem dwóch łyżek sosu rybnego. Gdy zmiękły pocięłam je w paski i dorzuciłam do żeberek. Chwilę dusiłam całość, podlewając wywarem rybnym.
Teraz czas na główną gwiazdę, czyli kimchi. Tak ze trzy szklanki potrzeba, a jak ktoś woli pracować w innych miarach to około 0,5 kg kimchi sobie odmierzy.
Dorzucamy do garnka i podlewamy szklanką soku z kimchi. Wciskamy dwa rozdrobnione ząbki czosnku, dwie łyżki gochugaru i łyżkę pasty gochujang. Mieszamy i całość dusimy chwilę pod przykryciem.
Teraz czas na tofu. Tnę je w plastry i daję na wierzch potrawy, uważając, by zanadto się nie rozpadł. Jakieś 2 minuty wystarczą. Przekładam do miseczki, posypując jeszcze słusznie szczypiorkiem.
I et voila.
Podaj kimchi jiggae z ryżem. Jest pyszne!
Enjoy <3