Fermentowane

Kulinarny blog nie tylko o fermentacjach

Kimchi jiggae

Gdy kimchi jest już mocno kwaśne, najczęściej przerabia się go kulinarnie. Na placki, gulasze, zupy czy po prostu przesmaża z ryżem. Kimchi na ciepło, to jest to.

Dziś pokażę jak przygotować kimchi jiggae. Pod słowem jiggae kryje się forma gulaszu lub też gęstej zupy.

W swojej wersji jiggae użyłam wieprzowych żeberek, uprzednio marynowanych w soku z kimchi. Lubię marynować mięso w kimchi soku. Nadaje mu zdecydowanych smaków i cudownej kruchości.

Jeśli macie naczynie ddukbaegi i nie posiadacie w swojej kuchni płyty indukcyjnej, to jesteście szczęśliwcami. Na ogniu w naczyniu tym, szybko i prosto przyrządza się potrawy. Taki eintopf i można powiedzieć, że kimchi jiggae zdecydowanie jest potrawą jednogarnkową. Smaży się, dusi, gotuje i podaje na stół właśnie w tym samym naczyniu. Ja jednak muszę z racji posiadania kuchni indukcyjnej posłużyć się szybkowarem, ale wyższa patelnia czy rondel, również znakomicie się do tego nada. Dość o garach, do konkretów.

Na kimchi jiggae potrzeba Ci:

  • 500g wieprzowych żeberek
  • pół łyżki smalcu
  • pół cebuli
  • 8 kapeluszy grzybów shitake
  • szklanka wody
  • dwie łyżki sosu rybnego
  • 0,5 kg kimchi
  • szklanka soku z kimchi
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie łyżki gochugaru
  • łyżka pasty gochujang
  • kilka plastrów tofu
  • odrobina zsiekanego szczypiorku

Do mocno nagrzanego garnka wrzuciłam pół łyżki smalcu i pół zsiekanej w pióra cebulę. Gdy się cebula zrumieniła, dorzuciłam 500 g żeberek pociętych w mniejsze kawałki i obsmażyłam z każdej strony.

8 kapeluszy grzybów shitake namoczyłam w szklance ciepłej wody z dodatkiem dwóch łyżek sosu rybnego. Gdy zmiękły pocięłam je w paski i dorzuciłam do żeberek. Chwilę dusiłam całość, podlewając wywarem rybnym.

Teraz czas na główną gwiazdę, czyli kimchi. Tak ze trzy szklanki potrzeba, a jak ktoś woli pracować w innych miarach to około 0,5 kg kimchi sobie odmierzy.

Dorzucamy do garnka i podlewamy szklanką soku z kimchi. Wciskamy dwa rozdrobnione ząbki czosnku, dwie łyżki gochugaru i łyżkę pasty gochujang. Mieszamy i całość dusimy chwilę pod przykryciem.

Teraz czas na tofu. Tnę je w plastry i daję na wierzch potrawy, uważając, by zanadto się nie rozpadł. Jakieś 2 minuty wystarczą. Przekładam do miseczki, posypując jeszcze słusznie szczypiorkiem.

I et voila.

Podaj kimchi jiggae z ryżem. Jest pyszne!

Enjoy <3

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

strzałka do góry