Fermentowane

Kulinarny blog nie tylko o fermentacjach

Dubu kimchi

Dubu kimchi to proste koreańskie danie składające się z tofu i podsmażonego kimchi.

Gdy macie kimchi, które jest już zdecydowanie za kwaśne, doskonale się ono nadaje się do wykorzystania w daniach na ciepło. Bo kimchi to nie tylko sałatka, ale fantastyczny składnik zup, gulaszów, a nawet placków. W katalogu “dania z kimchi” znajdziesz więcej zastosowań kulinarnych.

Bardzo lubię dosmaczać potrawy kimchi. Bo kimchi posiada w sobie ogromne pokłady smaków, między innymi czosnku, imbiru, szczypiorków i chilli.

To tak jak nasza kapusta kiszona. Podsmażana czy duszona, nabiera zupełnie innego wyrazu. Tak samo jest z kimchi. Jeśli nigdy nie mieliście okazji wypróbować kimchi na ciepło, to koniecznie to nadróbcie, bo zdecydowanie warto.

Do dubu kimchi zakupiłam świeżutkie tofu, a że w lodówce jak zawsze zalega mi jakiś słoik z kimchi, to tak powstała niezwykle prosta i aromatyczna kolacja.

Na jej sporządzenie potrzeba będzie:

  • kostka tofu
  • szklankę kimchi
  • odrobinę tłuszczu do smażenia
  • świeży szczypiorek
  • odrobina oleju sezamowego
  • sezam prażony

Na rozgrzaną patelnię wlałam odrobinę tłuszczu i podsmażyłam na nim kimchi.

Tofu pokroiłam w 3 cm kawałki, ułożyłam na talerzu w środek nakładając gorące podsmażone kimchi. Zsypałam całość zsiekanym szczypiorkiem, polałam odrobiną oleju sezamowego i posypałam prażonym sezamem.

Na kawałek tofu nakładam odrobinę kimchi i tak powstaje kąsek o doskonałym połączeniu smaków.

Proste i niezwykle smaczne :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

strzałka do góry