Dubu kimchi
Dubu kimchi to proste koreańskie danie składające się z tofu i podsmażonego kimchi.
Gdy macie kimchi, które jest już zdecydowanie za kwaśne, doskonale się ono nadaje się do wykorzystania w daniach na ciepło. Bo kimchi to nie tylko sałatka, ale fantastyczny składnik zup, gulaszów, a nawet placków. W katalogu „dania z kimchi” znajdziesz więcej zastosowań kulinarnych.
Bardzo lubię dosmaczać potrawy kimchi. Bo kimchi posiada w sobie ogromne pokłady smaków, między innymi czosnku, imbiru, szczypiorków i chilli.
To tak jak nasza kapusta kiszona. Podsmażana czy duszona, nabiera zupełnie innego wyrazu. Tak samo jest z kimchi. Jeśli nigdy nie mieliście okazji wypróbować kimchi na ciepło, to koniecznie to nadróbcie, bo zdecydowanie warto.
Do dubu kimchi zakupiłam świeżutkie tofu, a że w lodówce jak zawsze zalega mi jakiś słoik z kimchi, to tak powstała niezwykle prosta i aromatyczna kolacja.
Na jej sporządzenie potrzeba będzie:
- kostka tofu
- szklankę kimchi
- odrobinę tłuszczu do smażenia
- świeży szczypiorek
- odrobina oleju sezamowego
- sezam prażony
Na rozgrzaną patelnię wlałam odrobinę tłuszczu i podsmażyłam na nim kimchi.
Tofu pokroiłam w 3 cm kawałki, ułożyłam na talerzu w środek nakładając gorące podsmażone kimchi. Zsypałam całość zsiekanym szczypiorkiem, polałam odrobiną oleju sezamowego i posypałam prażonym sezamem.
Na kawałek tofu nakładam odrobinę kimchi i tak powstaje kąsek o doskonałym połączeniu smaków.
Proste i niezwykle smaczne :)