Fermentowane

Kulinarny blog nie tylko o fermentacjach

Gruszki w syropie z czarnego bzu

Uwielbiam gruszki pod każdą postacią, czarny bez wielbię, dlatego dzielę się szybkim pomysłem na połączenie tych dwóch owoców.

Zimowe wieczory sprzyjają mi pieczeniu ciast, dlatego zawsze staram się mieć pod ręką jakieś słoiki ze słodkim dobrem, które mogę szybko wykorzystać i nawrzucać do ciasta czy deseru ;)

Lubię gdy w kuchni dzieje się kolorowo a te kolorowe gruszki bardzo lubię w połączeniu z czekoladowym biszkoptem lub też czekoladowymi muffinkami.

Sok z czarnego bzu omówiłam w poprzednim wpisie i będzie on potrzebny do tego przepisu.

A na gruszki w syropie z czarnego bzu potrzebne będą:

1 kg twardych nieprzejrzałych gruszek
500 ml soku z czarnego bzu
500 ml wody
350 g cukru
szczypta cynamonu i dwa goździki

W garnku zagotowuję wodę z cukrem, dorzucam cynamon, goździki i dolewam soku z czarnego bzu.
Gruszki myję, przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne, a następnie kroję w grube 2 cm plastry.
Gruszki umieszczam w słoiku i zalewam przygotowanym syropem.
Słoiki pasteryzuję 15 minut w gorącej kąpieli wodnej, a gdy ostygną, przenoszę do piwnicy.

Et voila.
Proste, nieskomplikowane, a jak cieszy w zimowe wieczory :)

Enjoy <3

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

strzałka do góry