Fermentowane

Kulinarny blog nie tylko o fermentacjach

Barszcz z kimchi

Pomysł na ten barszcz wpadł mi do głowy już jakiś czas temu. Barszcz to zupa, która jest z dodatkiem czegoś ukiszonego, więc dlaczego nie pokusić się o barszcz sporządzonego z kimchi z buraka?

Barszcz z buraków podaje się często po całonocnych tańcach i hulankach, jako zupa ku pokrzepieniu i orzeźwieniu. Ozdrawiające znaczenie barszczu jest wiadome każdemu, kto wesoło pląsał i wywijał na niejednym weselu czy też w czasie sylwestrowej nocy 😉
Barszcz doskonale stawia na nogi, regeneruje i dodaje sił.

Z kimchi w Korei robi się zupy i gulasze (kimchi guk/kimchi jiggae). To niezwykle aromatyczne i pełne smaku potrawy na ciepło.

A jaki jest barszcz z kimchi? Fantastyczny! Cudownie buraczany, niezwykle aromatyczny i rozgrzewająco pikantny od dodatków, które towarzyszą kimchi.

Moja wersja kimchi z buraka zawiera również ryby i owoce morza. Dzięki nim uzyskałam doskonałą rybną nutę. Taki barszcz to fantastyczny posiłek regeneracyjny. Przepis na kimchi z buraka znajdziesz tutaj.
Robi się go mega prędko. Potrzebujesz tylko: gotowe kimchi z buraka, wodę lub bulion i ugotowaną fasolę. Te składniki sprawią, że będziesz cieszyć się talerzem gorącej, sycącej i niezwykle aromatycznej zupy
Kimchi samo w sobie jest niezwykle aromatyczne i bogate w smaki. Fantastycznie odnajduje się w potrawach na ciepło.

Do dzieła:

  • 1 l wody lub bulionu
  • 300 g kimchi z buraka
  • 50 g ugotowanej fasoli

Zagotuj w litrze wody 300 g kimchi z buraka, dorzuć 50 g ugotowanej fasoli i dosól w razie potrzeby.
Wszystko. Szalenie szybka i prosta zupa.

Enjoy <3

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

strzałka do góry